Luistervoorbeeld 5a

Gevoel voor ritme?

Hieronder een demonstratie om uw ritmegevoel te testen, die zo’n vijf minuten duurt. Luister naar een volksliedje en daarna naar twee varianten. Welke van de twee komt qua ritme overeen met het volksliedje? Vergelijk de uitslag met die van anderen. De voorbeelden komen uit het onderzoek van Erin Hannon en Sandra Trehub dat liet zien dat Noord-Amerikaanse baby’s dit soort luisterexperimenten beter deden dan hun ouders.

Luister goed naar dit volksliedje, en let vooral op het ritme:

Volksliedje 1

Luister vervolgens naar deze twee variaties, en beantwoord dan de vraag daaronder:

Variatie 1A
Variatie 1B

 
En tenslotte, nog een volksliedje. Probeer ook weer vooral naar het ritme te luisteren:

Volksliedje 2

Welke van de volgende twee variaties op dit liedje is ritmisch gelijk? A of B?

Variatie 2A
Variatie 2B

 
(De antwoorden staan  hieronder.)  

Hannon, E., & Trehub, S. (2005). Metrical Categories in Infancy and Adulthood Psychological Science, 16 (1), 48-55 DOI: 10.1111/j.0956-7976.2005.00779.x


[Bij beide vragen is het juiste antwoord B. De voorspelling is dat na veel reacties (een paar honderd) bij het eerste volksliedje de meerderheid dat goed zal hebben, en bij het tweede volksliedje de helft ongeveer A en de andere helft B zal hebben geantwoord. Klopt dat inmiddels? De meeste luisteraars horen dus goed de verschillen bij ritmes zoals bij volksliedje 1 (enkelvoudige maatsoort), en niet, of lastiger, bij die zoals volksliedje 2 (samengestelde maatsoort). Over het waarom, zie pagina 147 in Iedereen is muzikaal. ]

4 reacties:

Blogger Daniel Mietchen zei...

Klopt wel denk ik.

10 augustus 2009 om 14:22  
Blogger Annelies zei...

Ongelofelijk dat ik hier de mist in ging! Ik vroeg me af of je er rekening mee houdt dat sommige (of misschien wel alle) mensen het ritme mee tikken of tappen? En dat dat misschien een verschil kan maken in de antwoorden? Niet dat het hielp bij mij, misschien eerder verwarrend, maar toch. Leuke vraag in ieder geval.

15 augustus 2009 om 15:11  
Anonymous Anoniem zei...

als ex-drummer en luisteraar van Balkanmuziek vond ik de samengestelde maat duidelijk te herkennen. Armand

28 november 2009 om 15:22  
Blogger Henkjan Honing zei...

Een van de vragen waar we nog steeds mee worstelen is: waar luistert iemand nu precies naar als hij of zij naar het ritme luistert? Is dat het ritmische patroon, de puls of beat, of het metrum? Fleur Bouwer (UvA) gaat het uitzoeken de komende jaren.

4 april 2021 om 19:15  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage